سطح سنج چیست و انواع آن کدامند؟
سطح سنج ها سنسور هایی هستند که برای اندازه گیری و نظارت بر سطح مایعات یا حجم مواد در مخازن، سیلو ها، سطح آب رودخانه ها، سطح جزر و مد (ارتفاع سطح دریا) و غیره استفاده می شوند. به عبارت ساده تر سطح سنج ها دستگاه هایی کاربردی برای اندازی گیری و تعیین مقدار مواد درون یک مخزن و یا ظرف هستند. نحوه عملکرد آنها نیز بسیار ساده است. به این صورت که سطح یک ماده را در ظرف آن با نقطه مرجع مقایسه میکنند و از تفاوت این دو داده برای تعیین مقدار ماده موجود در ظرف استفاده میکنند. انواع مختلفی از سطح سنج وجود دارد. آنها نه تنها در روش تعیین مقدار ماده متفاوت هستند، بلکه هر تولید کننده ویژگی های خاص خود را برای سطح سنج دارد. برای انتخاب بهترین سطح سنج باید با توجه شرایط و نکات کلیدی مانند خواص فیزیکی، محیط اندازه گیری، شرایط نصب و اختلال را در نظر بگیرد. در مطلب به معرفی ویژگی ها و معایب هر روش سطح سنج می پردازیم. بنابراین اگر قصد خرید سطح سنج و یا آشنایی بیشتر با این وسیله کاربردی را دارید تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
سطح سنج ها در کارخانه های تولید انبوه، مانند صنایع مواد غذایی، برای اندازه گیری مقدار ذخیره شده در سیلو ها و مخازن که مواد خام و محصولات را ذخیره می کنند، استفاده می شود. اندازه گیری این در انبار های ذخیره سازی مواد برای تولید کنندگان آنها اهمیت فراوانی دارد. در کارخانجات باید به طور مستمر مواد اولیه به فرآیند بعدی ارسال شود تا تولید متوقف نشود. بنابراین لازم است مواد اولیه قبل از اتمام ظرفیت ذخیره سازی در انبار تکمیل شود تا تولید ادامه یابد. نظارت بر حجم مواد هر یک از این کاربرد ها به صورت جداگانه بسیار ناکارآمد خواهد بود، بنابراین سطح سنج ها برای نظارت و کنترل حجم ذخیره سازی استفاده مواد مختلف می شوند. بنابراین کاربرد سطح سنج ها تنها در صنایع خوراکی نخواهد بود، بلکه هر صنعتی که نیاز به اندازه گیری حجم ذخیره شده مواد داشته باشد به یک سطح سنج کاربردی نیاز خواهد داشت.
انواع مختلفی از فرستنده سطح وجود دارد. آیا تا به حال فکر کرده اید که ویژگی های هر مدل چیست و چگونه کار میکند؟ در این مطلب نه تنها انواع و ویژگی های سطح، سنج بلکه معایب آنها را نیز توضیح خواهیم داد.
اندازه گیری این سطح سنج با پایین آوردن الکتریکی یک وزنه آویزان شده از یک طناب سیمی تا زمانی که جسم مورد اندازه گیری را لمس کند، انجام می شود. زمان از شروع اندازه گیری تا رسیدن وزن به زمین اندازه گیری و به فاصله خالی تبدیل می شود. فاصله خالی در اصل همان حجم انبار منهای حجم مواد است.
ویژگی های سطح سنج شناوری
معایب
به مواد مصرفی مانند سیم طناب نیاز دارد، بنابراین نگهداری از آن آسان نیست. هنگام استفاده در مناطقی که اجسام خارجی ممنوع است، مراقب باشید زیرا در تماس با جسم مورد اندازه گیری قرار می گیرد.
نحوه عملکرد سطح سنج التراسونیک کمی پیچیده است. این یک سطح سنج غیر تماسی است. مدت زمانی که طول می کشد تا یک پالس اولتراسونیک از سنسور ساطع شود، از جسم مورد اندازه گیری منعکس شود و به سنسور برگردد، اندازه گیری شده و به فاصله خالی تبدیل می شود.
ویژگی ها
معایب
در محیط هایی که گرد و غبار و بخار تولید می شود محدودیت هایی برای اندازه گیری وجود دارد. اگر دما یا تولید گاز در ناحیه اندازه گیری وجود داشته باشد، ممکن است سرعت صوت تغییر کند و خطا در اندازه گیری افزایش یابد.
سطح سنج امواج رادیویی که فرستنده سطح رادار نیز نامیده می شود، جزو سطح سنج های غیر تماسی هستند. پالس های مایکروویو از حسگر ساطع میشوند، و زمان صرف شده برای بازتاب پالس ها از جسم مورد اندازه گیری و باز گشت به حسگر اندازه گیری شده و به فاصله مقیاس خالی تبدیل میشود. عملکرد این سطح سنج ها به شدت به سطح های اولتراسونیک شبیه است.
ویژگی ها
معایب
- اجسام اندازه گیری با ثابت دی الکتریک پایین ممکن است به دلیل عبور امواج منعکس شده ضعیف از آنها قابل اندازه گیری نباشند. به عنوان مثال سیلیس میتواند چنین شرایطی را به وجود آورد.