فلوسوئیچ
فلوسوئیچ یک سوئیچ مکانیکی، حرارتی یا مغناطیسی است که با قطع یا وصل شدن جریان سیال، خاموش و روشن می شود. از فلوسوئیچ ها جهت تشخیص و کنترل جریان سیال ها نظیر آب و هوا و سرعت فن ها استفاده می شود. فلوسوئیچ دارای یک محرک (پدال، رله) است که با انتقال حرکت ازین محرک به سیستم، سیگنال حرکتی به پمپ فرستاده شده و پمپ روشن یا خاموش می شود فلوسوئیچ ها در صنعت و تاسیسات بسیار پرکاربرد و پرطرف بوده و دارای انواع مختلفی ار جمله پیستونی، التراسونیک، تیغه ای، پیزو، حرارتی یا گرمایشی و خطی هستند.
کاربرد های فلو سوئیچ
فلوسوئیچ ها در صنعت و تاسیسات بسیار پرکاربرد بوده و در انواع مختلفی تولید می شوند.
فلو سوئیچ میتواند با توجه به نیازهای متفاوت عملکردهای مختلفی داشته باشد. برای نمونه، میتواند در صورت نبود جریان ، موتوری را خاموش کند و در صورت شروع مجدد جریان موتور را دوباره روشن کند. یا مثلا میتواند در صورت قطع شدن جریان یا شدت زیاد جریان صدای آژیر را روشن کند و در صورت بازگشت جریان به شرایط عادی صدای آژیر را خاموش کند.
بنابراین حفاظت از پمپ ها و مدار خنک کننده از کاربرد های مهم سوئیچ های جریان هستند ، زیرا در بسیاری از تجهیزات مانند پمپ ها حضور سیال ضروری است چرا که عدم حضور سیال سبب خرابی و آسیب رسیدن به تجهیز و خارج شدن خط از سرویس می شود.
کاربرد فلوسوئیچ ها در صنعت و تاسیسات :
• سیستم های کلرزنی به استخرها
• سیستم های انتقال مایعات
• سیستم های تصفیه آب
• سیستم های تامین هوا
• سیستم های فیلتر اتاق
• چاه آزمایی نفتی
• سیستم های حفاظت از پمپ ها
• سیستم های زهکشی خط جریان آب
• نظارت بر شیر اطمینان
• سیستم های آب سرد
• مبدل های حرارتی و ...
انواع فلو سوئیچ
فلو سوئیچ ها انواع مختلفی دارند که در قسمت زیر مدل های پرکاربرد آن ها آورده شده است :
فلوسوئیچ تیغه ای (پدالی)
فلوسوئیچ تیغه ای یا پدالی یکی از رایج ترین و پرکاربردترین انواع فلوسوئیچ ها در صنعت است و دارای یک پدال است که جریان سیال آن را فشرده می کند. با کم شدن جریان سیال یک اتصال مغناطیسی ایجاد شده و باعث تحریک سوئیچ و تغیر فاز می شود. اين نمونه از فلو سوئیچ به عنوان بازوي تعادلي بين، ميزان جريان عبوري و فنر كنترلي است كه زماني نرخ جريان عبوري پروسه از نقاط تنظيم كمتر يا بيشتر شود، توسط ميكرو سوئيچ ها فرمان قطع يا وصل ارسال مي شود.
فلوسوئیچ تیغه ای در صنعت و تاسیسات بسیار پرکاربرد بوده و در مواردی همچون تهویه مطبوع، کنترل دمپر، در جریان بویلر، حفاظت از پمپ ها و موتورها و ... با جریان کم یا بدون جریان کاربرد دارد.
فلوسوئیچ پیستونی:
فلوسوئیچ پیستوی دارای یک پیستون است که با برقرار شدن جریان سیال، فشاری را روی سوپاپ مغناطیسی اعمال می کند و سیگنال قطع یا وصل را به خروجی می فرستد. فلوسوئیچ پیستونی در کنترل جریان نفت و سیستم های روانکاوی کاربرد دارد.
فلوسوئیچ خطی:
فلوسوئیچ خطی همانند یک شیر در مسیر جریان نصب شده و با تشخیص میزان جریان عبوری با توجه به تنظیماتی که از پیش تعیین شده، سیگنال الکتریکی ارسال کرده و فرمان قطع یا وصل شدن سوئیچ را صادر می کند.
فلوسوئیچ گرمایشی:
فلوسوئیچ گرمایشی، سنسوری با سیگنال خروجی الکتریکی در یک نرخ جریان بوده و متشکل از یک سیستم کامل تشخیص نشتی و یا سیستمی دارای دو عملکرد معمولی باز (NC) و یا معمولی بسته (NO) است. از فلوسوئیچ گرمایشی در سیستم های انتقال سیال، آبگرمکن ها، چیلرها و... استفاده می شود.
فلوسوئیچ پیزو:
فلوسوئیچ های پیزو، سنسورهایی با سیگنال های خارجی الکتریکی هستند که با مانیتور جریان حجمی وظیفه تشخیص وجود یا عدم وجود سیال در لوله را برعهده دارند. فلوسوئیچ های پیزو در سیستم های پخش و توزیع نفت، تهیه غذا، سیستم های توزیع کننده هوا و... کاربرد دارند.
فلوسوئیچ التراسونیک:
فلوسوئیچ التراسونیک نوعی فلوسوئیچ است که در بیرون لوله ی عبور جریان نصب شده و با تغییر جریان سیال، سیگنال التراسونیک صادر می کند.
هنگام انتخاب فلوسوئیچ باید به مواردی از قبیل رنج فلو، نوع کانکشن، نوع نصب، چگالی یا ویسکوزیته سیال و نیاز یا عدم نیاز به نمایشگر دقت کرد.
نویسنده: محسن لطفی صومعه / منبع: liptak